Utbildning i matematik

Förbered dig för högskoleprovet

För många är högskoleprovet ett måste för att ta sig in på sin drömutbildning. Att förbereda sig ordentligt inför provet är A och O för att få ett så bra resultat som möjligt.

Anmälan inför högskoleprovet 2018 gör du på Hogskoleprov.nu och kostar 450 kronor. Du kan göra provet två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren, och resultatet är giltigt i fem år.

Högskoleprovet består av 160 frågor uppdelade i två block. Ett kvantitativt block och ett verbalt block. För varje uppgift som du svarar rätt på får du ett poäng.

En av nycklarna till att prestera bra på högskoleprovet är genom goda förberedelser och övning samt se till att du börjar i god tid innan provet.

För ett bra resultat måste du vara mångsidig och varierad när du pluggar inför högskoleprovet. Repetera gymnasiets mattematik A och B, och läs mycket fack- och skönlitteratur, dagstidningar och tidskrifter, både på svenska och engelska.

Tidigare högskoleprov är bra för att få en förståelse över hur proven är uppbyggda. På studera.nu ligger de tre senaste högskoleproven med facit som man kan göra interaktivt.

När du har gjort några gamla prov kan du även fundera kring hur du skulle kunna disponera tiden på provet på rätt sätt. Ett tips är att du kan börja med de enklaste frågorna för att vara säker på

att du hinner svara på de frågor du kan.

Genom att bli medlem på Högskoleprovguiden kan du även använda gratismaterialet som finns tillgängligt eller välja att bli VIP-medlem då du får du tillgång till alla övningar, genomgångar och coachning.

Ät och sov dig till bra bra resultat på högskoleprovet

Se till att prioritera sömnen ordentligt innan du genomför högskoleprovet. Sömn hjälper din hjärna att behålla det man lärt sig och att stärka ditt minne. Ibland kan man känna sig väldigt stressad kvällen innan ett prov och ha svårt att somna. Då kan det vara mycket effektivt att prova en avslappningsövning, yoga eller meditation för att varva ner.

Du kan också vädra i sovrummet på kvällen och plocka gärna bort datorer och mobiler en stund innan du ska gå och lägga dig.

Dagen då du gör högskoleprovet är en lång dag och du behöver vara koncentrerad och prestera under många timmar. Kom utvilad och i god tid till provet.

För att prestera bra krävs att blodockernivåerna är i balans, så se till att du äter bra och nyttigt under dagen. Välj bort snacks med för mycket socker och välj istället alternativ som nötter och frukt.

Glöm inte bort att gå ut i friska luften och ta en promenad på rasterna. Det får dig att kvickna till och hålla dig på topp.

ashe