Utbildning i matematik

Vad hände efter metoo?

För två år sedan startade en våg av upplysning och varseblivning om sexuella trakasserier. En grupp kvinnor hade fått nog av att bli sexuellt trakasserade, förminskade och orättvist behandlade, både i arbetslivet och privat, och detta gav enorma ringar på vattnet över hela världen. Många kvinnor världen över slöt upp i detta uppror för att få en mer jämställd arbetsplats, ett bättre liv och bättre villkor. Det var en kamp om att bli tagen på allvar utan att behöva spela på de kvinnliga attributen, men samtidigt ett ställningstagande för att kunna gå överallt, vara klädd efter tycke och smak och ändå inte bli betraktad som allmänt villebråd.

Ramaskri världen över

Svallvågorna spred sig och det syntes många hashtaggar i sociala medier som påvisade sexuella övergrepp, trakasserier och orättvisor. Det blev så hett att det på sina ställen urartade och blev mer eller mindre smutskastning. Det blev plötsligt fult att vara man, och det kunde räcka med att en man tittade på en kvinna på krogen för att det skulle bli tal om sexuella trakasserier. En del av detta kan endast beskrivas som att ropa varg, och inte alltid med sakliga argument eller substans i innehållet. Att kunna uttrycka sig på ett bra sätt för att få andra att ta en på allvar och lyssna på det som presenteras är a och o för många inom företagsvärlden när det gäller kundrelationer, presentationer och liknande. Genom att ta en kurs i presentationsteknik kan alla som behöver förbättra sina kunskaper inom ämnet få lite hjälp med det. I ett hårt företagsklimat är det alltid en fördel att kunna övertyga andra, tala för en sak och att kunna arbeta aktivt med hållbara argument och sakligt resonemang. Detta är något som framför allt kvinnor kan behöva lära sig en gång för alla efter metoo-kampanjen.

Jämställdheten slås tillbaka

I USA har det blivit en del negativa effekter på arbetsmarknaden för kvinnor efter metoo-kampanjen. Kvinnor upplever att det i vissa fall har blivit svårare att få jobb och män aktar sig för att vara ensamma med kvinnor på arbetsplatsen. Kvinnor blir exkluderade från aktiviteter och det i sig är en diskriminering, varvid metoo-kampanjen har lett till en tillbakagång i jämställdheten. Män är alltså rädda för vad kvinnor kan hitta på och vad de kan beskylla männen för. Ett bra exempel på detta här hemma i Sverige är fallet med Cissi Wallin och Fredrik Virtanen, där nu Wallin blivit dömd för grovt förtal och ska betala skadestånd till Virtanen.

Nya undersökningar

Enligt nya undersökningar säger sig 49 % av de tillfrågade männen att de inte blivit mer självkritiska eller granskat sitt beteende mot kvinnor efter metoo-rörelsens start. Det betyder att nästan hälften av männen kanske inte bryr sig, men det kan också betyda att de redan anser sig behandla kvinnor på ett korrekt sätt och därför inte känner sig berörda av att förändra sitt beteende.

Att metoo-kampanjen är av yttersta vikt råder inget tvivel, och det är ojämställdheten som måste klämmas på, inte den kvinnliga kroppen.

ashe