Universitetsutbildning

Varför studera på universitetet?

Att läsa på universitet är en självklarhet för många, precis som fördelarna kan tyckas vara. Att få fler jobbmöjligheter och högre lön är kanske det första man kommer att tänka på, men det finns faktiskt en rad andra fördelar, och nedan undersöker vi vilka de är!

Vill du hjälpa andra?

De flesta fördelar med att läsa på universitetet handlar om att hjälpa oss själva, men sanningen är faktiskt den, att genom att hjälpa oss själva kan vi också hjälpa andra. Säg att du får ett välbetalt jobb där du arbetar med factoring eller något annat relaterat till ekonomi. Då kan du använda en del av dina inkomster för att skapa en fond och bygga skolor i Afrika. Blir du däremot nutritionist, sjuksköterska eller läkare kan du hjälpa människor att få ett bättre liv – och rentav rädda liv. Att ha fördjupade kunskaper och en examen är således inte bara en egoistisk sak eller en statusgrej; det är även ett alternativ för den som drömmer om att skapa en bättre värld.

Personlig utveckling

Att studera på universitetet innebär att du lär dig om nya ämnen, men den här tiden ger dig också en fantastisk möjlighet att lära känna dig själv. Du får möjligheten att träffa människor från hela världen, höra nya tankesätt, få nya utmaningar och utvecklas som individ. Dessutom brukar studenter utveckla nya intressen, lära sig nya färdigheter och framför allt lära sig att vara självständiga. Att flytta hemifrån och betala räkningar, laga mat och hantera städningen själv är ett stort steg i livet! Det lär oss att ta ansvar, och utvecklar vår karaktär. Likaså gör läxorna och studietiden det som krävs för att klara tentorna; allt det här gör att vi får bättre självdisciplin, vilket kommer att vara oss till hjälp under resten av livet.

Nya möjligheter

På universitetet får du som sagt möjlighet att bredda dina horisonter genom att möta nya människor från hela världen, men också att utnyttja det stora utbudet av nya aktiviteter, klubbar och studentkårer som erbjuds. Du kan till och med ansöka om att studera utomlands i en termin eller mer och lära dig ett nytt språk, en ny kultur och en ny värld. Möjligheterna att vidga dina horisonter är oändliga! Men vad innebär detta? Först och främst innebär det att du kan berika ditt liv genom att uppleva nya äventyr och lära dig nya saker, men det finns också en annan aspekt. Varför finns det så många krig och konflikter i världen? Ofta, om inte alltid, beror de på att människor inte förstår varandra. Genom att resa, lära oss om andra kulturer och religioner och träffa människor med en helt annan bakgrund kan vi förstå varandra bättre, tolerera våra olika synsätt och bli klokare individer. Många vill ha fred på jorden, men den freden börjar med oss själva.

 

ashe