Universitetsutbildning

Kurslitteratur och studieteknik

Begagnade böcker och hjälpmedel

När det gäller den ibland kostsamma kurslitteraturen kan det vara mycket värt att försöka få tag på begagnad litteratur. Oftast finns det annonser uppsatta i skolans allmänna utrymmen, eller så kan du söka bland annonser för begagnade skolböcker på internet.

Har du tur hittar du någon som nyligen gått samma utbildning och som kan tänka sig att sälja eller låna ut flera böcker. Men då får du också vara beredd på att personen innan kan ha gjort anteckningar, markeringar och överstrykningar i texten och i marginalerna.

Visst material får man kopiera, så har du någon som kan kopiera ett antal sidor, kapitel eller en hel bok kan detta vara ett kostnadseffektivt sätt att få tag i kursmaterial. Ibland tillhandahåller också lärarna gratis kompendier och/eller digitalt material i form av nätbaserade föreläsningar, artiklar och liknande som du då har fri tillgång till via din dator, surfplatta eller mobil.

För den som ska studera och har en funktionsnedsättning i form av syn- eller hörselskada finns det exempelvis talböcker, e-text och punktskrift. Vilken myndighet eller organisation som ansvarar för de olika delarna beror på vilken typ av utbildning du ska gå. Du kan med fördel vända dig till Legimus läromedel för mer information kring detta.

Studieteknik

Det är så viktigt att ha en bra och effektiv studieteknik, men alla som ska börja på universitetet har inte fått lära sig detta i grundskolan. Dock kan det finnas både stöd och extrakurser för den som behöver slipa extra mycket på sin tknik. Underskatta inte vikten av att träna på detta, det kommer att hjälpa dig genom hela utbildningstiden och en bra bit in i yrkeslivet.

Hur du lägger upp dina studier beror dels på dig som person; vilka rutiner du har, om du lever ensam eller har familj, om du läser på heltid eller deltid, om du kombinerar studier med arbete och så vidare. Du som studerar på heltid bör beräkna 40 timmars arbete i veckan, vilket är lätt hänt att tumma på. Särskilt om du har små barn som ska hämtas på förskolan eller i skolan. Försök att se dina studier som ett jobb, vilket som helst, och lägg upp en strategi som passar både dig och övriga familjen.

Läser du på distans kan du oftast välja mer fritt var, när och hur du lägger upp studierna, du är friare och mer självständig och arbetar oftast mer via nätet.

ashe