Utbildning i musik

Olika yrkeskategorier

Musiker används generellt som ett samlingsnamn för flera olika yrken inom genren musik; du kan spela i ett rockband, i en symfoniorkester, vara konsertpianist, kyrkomusiker eller lead singer – det vill säga sångare. Ännu fler yrkeskategorier är exempevis konsertarrangör, dirigent, körledare, tonsättare och kantor.

Gemensamt för många musiker är att man behärskar ett eller flera musikinstrument och sång. Arbetsplats kan variera väldigt mycket beroende på om du som musiker är anställd eller frilansande. En musiker kan arbeta i allt från konsertsalar, skolor, folkparker och kyrkor till musikstudios och privata tillställningar. Det finns även möjlighet att arbeta som musikterapeut på sjukhus och/eller inom barn- och äldreomsorgen.

Många jobb som musiker handlar om att finnas bakom andra artister på scen, på turnén, på fotosessioner etc. Trivs du med att jobba lite bakom kulisserna kan musikproducent, manager, artist- och bandbokare eller turné- och konsertarrangör passa dig. Du kan också arbeta som musikläggare på en radiokanal, musikrecensent och/eller jurymedlem vid musiktävlingar och liknande. Tycker du om att upptäcka nya talanger och vill jobba tillsammans med ett kreativt team kan du läsa till A&R Artists & Repertoire. Det kan handla om att presentera ny musik, nå ut med pressmeddelanden till fans och media och så vidare.

ashe